vineri, 11 mai 2018

Sam Harris * Putem crea IA fără să pierdem controlul ?


     Bun găsit la o nouă postare despre IA, mai concret un discurs TED în care Sam Harris prezintă această temă sensibilă, punând întrebări necesare într-o formă proprie. 
    Vă e teamă de Inteligența Artificială? Ar trebui, spune cercetătorul în neuro-științe și filosoful Sam Harris, nu doar teoretic. Vom construi mașinării supraumane, spune Harris, dar încă nu am realizat problemele asociate cu crearea unui obiect care ne-ar trata așa cum tratăm noi furnicile. 
    Amenințarea de către o inteligență artificială necontrolată, susține Sam Harris într-o emisiune TED Talk, este una dintre cele mai presante probleme ale timpului nostru. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor "par incapabili să-și formeze un răspuns emoțional adecvat la pericolele care le stau în față".
     Sam Harris, un neuro-științific, filozof și autor de best-sellers, a gândit mult la această problemă. În discuție, el clarifică că nu este probabil ca armate de roboți răi să provoace dezastre în civilizația noastră, precum se arată în multe filme și caricaturi portretizate. El asemănă această relație dintre mașină și om la modul în care oamenii tratează furnicile. "Nu urâm [furnicile]", explică el, "dar de fiecare dată când prezența lor contravine în mod serios unuia dintre scopurile noastre ... noi le anihilăm fără să clipim. Preocuparea este că noi vom construi într-o zi mașini care, fie că sunt conștiente sau nu, ne pot trata cu un dispreț similar".
     Harris explică faptul că trebuie să accepți doar trei ipoteze de bază pentru a recunoaște inevitabilitatea unei IA super-inteligente:
    1. Inteligența este un produs al procesării de informații în sisteme fizice.
    2. Vom continua să ne îmbunătățim mașinile noastre inteligente.
    3. Nu ne aflăm pe vârful inteligenței sau oriunde în apropierea ei.
 

 

    Ființele umane au creat deja sisteme cu inteligență limitată care depășește inteligența umană (cum ar fi computerele). Și din moment ce simpla materie poate da naștere la inteligența generală (ca și în creierul uman), nu există nimic, în principiu, care să împiedice inteligența generală avansată în mașini, care sunt de asemenea sunt făcute din materie.
   
    Dar Harris spune că a treia ipoteză este "viziunea crucială" care "face ca situația noastră să fie atât de precară". Dacă mașinile depășesc inteligența umană și se pot depășii pe ele însele, vor fi mai capabile decât chiar și cei mai inteligenți oameni - într-un mod inimaginabil.

    Chiar dacă o mașină nu este mai inteligentă decât o echipă de cercetători de la MIT, "circuitele electronice funcționează aproximativ de un milion de ori mai rapid decât cele biochimice"

    Harris explică. "Așa că le puneți să funcționeze timp de o săptămână și vor efectua 20.000 de ani de muncă intelectuală la nivel uman, săptămâna după săptămâna după săptămână."

    Harris se întreabă: "Cum am putea măcar să înțelegem, cu atât mai puțin să constrângem, o minte care face astfel de progres?"

    Pe Harris de asemenea îl îngrijorează faptul că se poate abuza de inteligența super-inteligentă a IA, sporind astfel inegalitatea bogăției și crescând riscul războiului.

   "Acesta este un scenariu câștigătorul-ia tot", explică el. Având în vedere viteza cu care aceste mașini pot procesa informații, "A fi cu șase luni înaintea concurenței aici, înseamnă că sunt cu 500.000 de ani înainte, cel puțin."


   Dacă guvernele și companiile se percep pe ele însele ca parte într-o cursă a înarmărilor, ar putea dezvolta stimulente puternice pentru a crea o super-inteligență AI primii - sau ataca pe oricine este pe punctul de o crea.

   Deși unii cercetători susțin că IA super-inteligentă nu va fi creată în următorii 50-100 de ani, Harris subliniază, "Cincizeci de ani nu este atât de mult timp pentru a face față uneia dintre cele mai mari provocări cu care se va confrunta specia noastră".


   Harris avertizează că, dacă cele trei ipoteze de bază ale sale sunt corecte, "atunci trebuie să recunoaștem că suntem în procesul de a construi vre-un fel de zeu.

   Acum ar fi un bun moment pentru a ne asigura că va fi un zeu cu care putem trăi ".

   
 Vizionare Plăcută !

Link 1
Link 2


Link alternativ :  ...  AICI .

  Cu Lumină în Pace și Iubire !
  Paul Marian PolMar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ȚINE MINTE:

Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce tu crezi că ai înțeles ... Nu mă crede! Cercetează, investighează și crede-te pe tine însuți.

Despre Publicitate :

Vă cer scuze pentru agresivitatea și conținutul publicității, în unele cazuri, dar este o practică generalizată în acoperirea cheltuielilor și generarea de venituri, ale hostingurilor video.


Linkuri căzute

- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...

* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *

*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************